PENGUMUMAN

HARAP MAAF.. LAMAN INI SEDANG DIUBAISUAI..

Sunday, February 13, 2011

Hujung minggu penuh pahit dan manis


Kemanisan dirasai

Bismillah... Dengan nama-Mu saya menulis..

Terasa begitu terisi hari ini buat diri saya. Begitu asing dari hari-hari yang lain. Entah mengapa. Tidak tahu puncanyanya. Seolah-olah Dia menyusun dan memprogramkan aktiviti saya pada minggu ini. Hanya lafaz kalimah alhamdulillah mampu diucapkan. Terasa sungguh indah dengan masa yang pantas bergerak. Tanpa diminta ia terus berjalan. Dan perjalanannya bermula pada hari khamis. Tanpa diduga, suatu perancangan yang indah dinimati.

Hari khamis (10/2/2011)

Bermulanya pada hari khamis, pagi itu saya bersama sahabat sekerja menjalankan satu tugasan yang diserah kepada kami iaitu menjaga pelajar tahap satu beriadhah. Aktiviti saya pagi itu penuh dengan keriangan, keriuhan, gelagat dan karenah pelajar tahap satu. Semuanya berjalan sebaik sahaja rutin harian persekolahan berjalan seperti biasa - perhimpunan pagi, bacaan al-Quran, hafalan hadis dan hafazan al-Quran. Ini menandakan hari itu hari khamis, tahap satu dijadualkan kelas pendidikan jasmani.

Di padang permainan

Semasa perhimpunan pagi, Ustaz Muhtad berjumpa dan bertemu kami. Beliau membawa satu berita. Kami semua mengelinginya. Beliau pun mula bermadah dalam keadaan sederhana selepas sahaja kami berlima bersalaman dengannya.

Antum nak ikut misi banjir Johor tak dengan Haluan Kedah?..”

Saya pun memandang muka sahabat-sahabat. Semuanya tersenyum. Sudah pasti kami inginkan dan berhajat. Pendek kata, Allah permudahkan untuk kami bersama-sama mencurahkan khidmat bakti membantu saudara-saudara yang dalam kesusahan. Bukan senang mendapat peluang begitu. Saya cukup bersyukur. Tetapi kebuntuan berlaku kepada saya. Mengikut perancangan, saya perlu menghadiri latihan kereta. Saya pening bersendirian. Susah untuk membuat keputusan. Alhamdulillah, selepas berfikir panjang, dengan izin Allah, Dia menyusun untuk saya mengikut misi tersebut. Itupun sesudah memaklumkan kepada keluarga dan jurulatih latihan kereta saya.

Penyusunan Ilahi berikutnya menetapkan untuk kami mewakili pengetua sekolah ke Majlis Penyerahan Skim Pinjaman Buku Teks ( ta’lim arabi)untuk sekolah-sekolah agama di negeri Kedah yang akan disampaikan sendiri oleh Menteri Besar Kedah, Ustaz Azizan. Satu-satunya peluang kami untuk merasai menghadiri ke majlis besar seperti itu. Majlis tersebut akan diadakan di kediaman rasmi menteri besar sendiri. Ia merupakan satu peluang dan kesempatan yang besar untuk saya tambahan pula, saya diamanahkan oleh pengetua Sekolah Agama At-Toyyibah, Ustaz Ahmad Muhtad untuk mewakilinya mengambil skim tersebut daripada menteri besar. Terasa begitu bersyukur. Tanpa diminta, ustaz secara spontannya mengamanahkannya. Bicara hati kecil tidak layak diri ini untk mewakili tempatnya. Sudahlah baru bertugas di sekolah tersebut. Apa-apa pun, saya anggap itu semuanya didikan Allah untuk saya.

Menteri besar sedang keluar dewan..kiri(azhar) dan kanan(suhaib)

Berada di sekolah pagi, tengah hari bergerak ke kediaman menteri besar, seterusnya berehat dan berkumpul di Sekolah Rendah Ummi, Alor Star untuk persiapan ke misi pada malam itu. Walau penat dirasa pada zahir, tapi semangat di jiwa tak pernah surut.

Perjalanan misi bermula pada jam 8.30 malam. Rombongan dari Kedah tersebut telah dianggotai dengan bilangan 12 orang – 2 orang pak cik (Pak cik Kadir dan Pak Ridwan), 2 orang abangsenior ( Abg Fadhli dan Abg Asyraf), 7 orang remaja ( saya, Azhar, Syahm, Fitri, Ikhwan, Ammar dan Hasan Salimi) dan seorang adik ‘kecil’ ( Adik Abduh, anak pak cik Kadir) dengan berkenderaankan dua buah kereta (Exora dan Avanza). Perjalanan ke negeri hujung selatan semenanjung Malaysia itu bergerak dengan penuh ceria dan gembira. Semangat dan kesungguhan pak cik-pak cik dan abang-abang senior menambahkan semangat untuk terus berjuang dan berkhidmat seperti mereka. Isteri ditinggalkan di rumah, anak-anak dipisahkan sebentar dan perancangan lain terpaksa ditangguhkan dahulu. Semua berlaku atas tolakan keimanan yang utuh sehingga nampak keutamaan untuk berkerja dengan amal yang lebih mulia.

Sepanjang perjalanan pergi, kebanyakkan masa diisi dengan kerehatan jasad. Maklumlah malam katakan. Tiba di sana jam 8 pagi. Misi ini tiba di lokasi selepas 11 jam perjalanan dengan beberapa lokasi berhenti termasuk 2 jam berehat di Ayer Keroh. Tetapi, Alhamdulillah tiba juga di destinasi yang dituju.

Hari Jumaat (11/2/2011)

Pagi Jumaat indah sekali. Saya pada ketika itu sudah berada di Batu Pahat, Johor. Jam ketika itu lingkungan 8 pagi. Rombongan kami tiba di Sri Medan. Kami berhenti di sebuah warung di kawasan itu. Terkejut saya bila melihat ada sahabat-sahabat saya yang tinggal di Johor turut serta di warung itu juga. Rupa-rupanya mereka sudah lama bertapak di situ untuk menjalankan misi kemanusiaan bantuan mangsa banjir di Johor. Sekolah Menengah Kebangsaan Sri Medan merupakan tempat pusat gerakan bilik operasi bagi kawasan tersebut dan mereka semua berada di situ sejak beberapa hari awal. Hampir kesemua remaja samada lelaki atau perempuan yang terlibat dalam misi terebut adalah graduan JDK 10/11. Mudahan semangat yang membara ini tidak terpadam setakat ini sahaja.

"Jangan semangat masa sekarang je..masuk Universiti susah nak cari (untuk bekerja).."

-kata seorang abang senior

Di situlah bermulanya titik keringat perlu dicurahkan. Selepas sahaja perut diisi penuh, badan pula perlu bersedia mencurah bakti. Lokasi pembersihan kami ialah masjid Kg Warijo, Tadika dan dewan orang ramai. Bermula pagi berakhir lewat petang. Kelitihan terasa bersama. Kerjasama dan ukhuwah semakin rapat semakin dirasa. Bekerja bersama, makan bersama, berehat bersama dan semuanya bersama. Walaupun terdapat juga pahit sepanjang kebersamaan tetapi kemanisan dirasai juga dan menandingi kepahitan.

Pembersihan masjid Warijo

Syahmi membersih kaki masjid


Pembersihan tadika berdekatan

Selepas kerja pembersihan dewan orang ramai

Pengisian malamnya pula ialah bermesra antara ahli rombongan misi. Sedikit sebanyak banyak pengalaman yang belum kami lalui diberitahu. Dari pengalaman suasana belajar sehinggalah berumah tangga. Disitulah baru kami lebih mengetahui bahawa ilmulah yang memandu kita untuk terus mengharunginya dan praktikal (amal) berdasarkan ilmu yang difahami juga perlu seiring. Begitulah aktiviti buat hari kedua bagi hujung minggu ini dan hari pertama buat saya menjejaki bumi Johor. Penutup buat hari itu kami beristirehat di Masjid Kg Warijo, Sri Medan, Batu Pahat, Johor.

Hari Sabtu (12/2/2011)

Hari kedua mula menyapa. Subuh berjemaah telah dilaksanakan di masjid itu. Selepas itu, kami bersiap untuk terus berangkat keluar dari masjid untuk lokasi lain. Sapaan orang kampung yang awalnya pudar kelihatan kini ceria dan gembira terpaut pada wajahhnya. Seronok di hati kami bila mendapat sambutan dan raian orang di sana. Tetapi, perpisahan menakdirkan kami perlu berpisah dangan mereka.

Hari kedua pula ialah misi membersihkan sebuah sekolah – Sekolah Agama Sri Medan Batu Pahat. Pembersihan ini disertai pula oleh sahabt-sahabat dari Selangor. Penambahan ahli misi membuatkan tugas dilakukan dilakukan sedikit senang. Seronok benar jika kita beramal dengan penuh kerelaan. Kerja pun ceria dan seronok.

Pembersihan di Sekolah Agama Sri Medan

Bergambar sejenak

Itulah bantuan yang terakhir buat kamisebelum kami balik pusat operasi untuk persiapan pulang. Maklumlah orang kedah bekerja pada hari Ahad. Hendak tidak terpaksa pulang pada tengah hari juga. Penat memang penat. Tapi kepenatan terpadam bila melihat kelihatan dan kepenatan pak cik dan abang-abang tidak pernah padam. Jika dilihat dengan benar, mereka lebih berusaha dan gigih bekerja. Tambahan memandu jauh dari utara ke selatan.

Pendek cerita, jam lingkungan pukul 2 petang. Rombongan kami mula berangkat keluar untuk pulang ke negeri asal. Dan perjalanan pulang agak istimewa terjadi bila secara tidak dirancang pak cik-pak cik nak bawa kami makan sate kajang di Kajang. Rezeki menjamah kita pun bersyukur. Selepas sahaja dari itu, kami meneruskan perjalanan sehingga jam 12 tengah malam kami sudah berada di Sekolah Rendah Ummi (SeRU), Alor Star. Dan dari itu Abg Fadhli pula menghantar kami ke sekolah agama At-Toyyibah – tempat kami mentetap. Alhamdulillah, jam lingkungan jam 1 pagi kami sampai di sini dengan selamat. Walau tidak selesa dengan kesempitan di dalam kereta, akhirnya kami dapat juga tiba. Semuanya dengan izin Allah.

Rezeki bercucuran dari Ilahi


Selepas selesai makan sate kajang


Hasan sedang memerhati pinggan yang sudah kosong

Mudah-mudahan sepanjang perjalan kami, Dia menerima sebagai amal soleh yang diredhai. Perjalanan ini penuh kepahitan dan kemanisan yang sukar diungkapkan.

Bersama menjalankan misi..orang tempatan dengan, HALUAN Johor, HALUAN Kedah dan HALUAN Selangor

Wallau a’lam…

p/s – Maaf post ini tak beberapa sistematik dan menarik. Disiapkan 50% dalam perjalanan pulang dalam kereta dan selebihnya di sekolah dekat Changlun.

Segala yang baik jadikan teladan dan yang cerong jadikanlah sepadan. Moga sama-sama kita jadi hamba yang sentiasa mengejar keredhaan Allah.

No comments: